Pengenalan

Menyambung pengajian selepas SPM ada banyak kelebihan dan meningkatkan peluang anda untuk mendapat gaji yang lebih tinggi. Namun begitu, antara halangan paling mencabar yang dihadapi oleh pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran adalah beban kewangan yang disebabkan oleh peningkatan kos melanjutkan pelajaran.

Salah satu cara untuk mengurangkan beban kewangan ini adalah dengan memohon bantuan kewangan atau biasiswa. Walaupun sesetengah biasiswa bergantung kepada kecemerlangan akademik dalam SPM, terdapat juga peruntukan untuk pelajar yang kurang berkemampuan.

Semak senarai di bawah untuk melihat biasiswa dan bantuan kewangan yang paling sesuai dengan aspirasi dan keadaan anda!

Biasiswa Dan Bantuan Kewangan Dari Kerajaan

1. Program Dermasiswa B40 (Untuk Kursus Vokasional)

Program Dermasiswa B40 di Malaysia diasaskan bertujuan untuk mengurangkan beban kewangan pelajar daripada keluarga berpendapatan rendah supaya mereka dapat melanjutkan pelajaran. Bantuan kewangan ini tertumpu kepada kursus Diploma berkaitan TVET (Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional) di Universiti Awam, Institusi Politeknik dan Institusi Latihan Kemahiran Awam.

Untuk mendapat bantuan kewangan ini, seseorang itu mestilah warganegara Malaysia yang pendapatan isi rumahnya adalah dalam kategori B40 dan mesti mendaftar dalam program Diploma di Malaysia. Selain itu, pelajar juga perlu mengekalkan Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 3.0 dalam diploma mereka.

Tempoh permohonan Program Dermasiswa B40 ditutup untuk tahun 2023 tetapi pastikan anda menyemak laman web JPA pada tahun 2024 dan seterusnya untuk tarikh akhir permohonan seterusnya dan soalan lazim (FAQ)!

2. Pembiayaan Pendidikan Negeri – Contoh: Tabung Kumpulan Wang Biasiswa Negeri Selangor (TKWBNS)

Negeri-negeri di Malaysia juga mempunyai pembiayaan dan pinjaman masing-masing untuk melanjutkan pelajaran. Salah satu contoh ialah Selangor yang mempunyai Tabung Kumpulan Wang Biasiswa Negeri Selangor (TKWBNS). Tabung ini ditubuhkan oleh Kerajaan Selangor dengan matlamat untuk menyediakan pembiayaan dalam bentuk pinjaman tanpa faedah kepada pelajar dari Selangor.

Pembiayaan yang diberikan adalah antara RM4,000 hingga RM7,000 setahun berdasarkan jenis kursus yang anda pilih untuk belajar. Untuk memohon pinjaman, seseorang itu mestilah warganegara Malaysia yang lahir di Selangor, atau ibu bapanya dilahirkan di Selangor dan telah bermastautin di Selangor selama lebih 10 tahun.

Pelajar akan mula membayar balik pinjaman mereka 6 bulan selepas mereka menamatkan pengajian mereka. Untuk maklumat lanjut tentang Tabung Pendidikan Negeri Selangor, layari laman web mereka untuk butiran lanjut dan soalan lazim.

Pembiayaan pendidikan negeri lain di Malaysia termasuk:

Biasiswa Dan Bantuan Kewangan Pihak Swasta

3. Biasiswa Yayasan Hong LEong

Selain daripada bantuan kewangan kerajaan, banyak organisasi swasta juga menyediakan biasiswa dan bantuan untuk pelajar di Malaysia. Salah satu organisasi tersebut ialah Yayasan Hong Leong. Bagi pelajar yang merancang untuk mengikuti pengajian Diploma atau Ijazah di Malaysia, Yayasan Hong Leong menawarkan antara RM6,000 hingga RM32,000 setahun bergantung kepada kursus dan institusi yang dipilih.

Untuk memohon biasiswa ini, pelajar mestilah warganegara Malaysia berumur antara 17 – 25 tahun dan mendapat sekurang-kurangnya 8A dalam SPM. Pelajar yang berminat boleh memohon melalui laman web Yayasan Hong Leong yang juga memberikan butiran lanjut dan soalan lazim mengenai biasiswa tersebut. Permohonan bermula pada 1hb April setiap tahun dan berakhir pada 31hb Mei.

4. Bank Rakyat – Pembiayaan Pendidikan Boleh Ubah (PPBU)

PPBU ialah Pinjaman Pendidikan yang ditawarkan oleh Yayasan Bank Rakyat untuk rakyat Malaysia yang kurang berkemampuan yang ingin melanjutkan pelajaran di Malaysia. PPBU ditawarkan untuk pelbagai jenis kursus seperti Sijil Kemahiran, Diploma, Ijazah, Sarjana dan PhD.

Keutamaan untuk pembiayaan ini diberikan kepada mereka dari latar belakang B40, dan salah satu sorotan menarik pinjaman ini ialah jika anda mendapat CGPA 3.5 dan ke atas, anda dikecualikan daripada membayar balik pinjaman!

Tambahan lagi, jika anda mendapat markah antara CGPA 3.33 – 3.49, anda hanya perlu membayar balik 10% daripada jumlah pinjaman! Diskaun dan pengecualian lanjut juga tersedia dan butiran penuh boleh didapati di laman web Yayasan Bank Rakyat. Jumlah pinjaman antara RM4,920 dan RM18,600 bergantung kepada pilihan kursus anda.

Pelajar boleh memohon pinjaman ini melalui laman web Yayasan Bank Rakyat yang turut menyenaraikan butiran lanjut dan soalan lazim mengenai pinjaman tersebut. Permohonan dibuka pada masa yang berbeza dalam setahun, jadi pastikan anda menyemak laman web dengan kerap untuk mendapatkan maklumat terkini!

Beberapa organisasi swasta lain yang menawarkan biasiswa dan bantuan kewangan di Malaysia termasuk:

Biasiswa Dan Bantuan Kewangan Institusi Pendidikan

5. UCSI University Trust Financial Assistance

Jika anda sedang mencari bantuan kewangan atau biasiswa tetapi anda tidak mendapat keputusan cemerlang dalam SPM, ini boleh menjadi pilihan yang bagus untuk anda! Pelajar yang datang dari latar belakang yang kurang berkemampuan (seperti dari kawasan luar bandar di Malaysia, keluarga berpendapatan rendah, keluarga ibu bapa tunggal, individu OKU, atau jika anda menghadapi sebarang keadaan yang mencabar) layak menerima bantuan kewangan untuk mengikuti pengajian Diploma di Universiti UCSI. Pemohon yang dipilih akan menerima diskaun 50% untuk yuran pengajian mereka!

Untuk memohon, pelajar yang berminat mesti mengemukakan permohonan mereka melalui laman web UCSI sebelum pengambilan Diploma mereka bermula. Untuk mengekalkan pengecualian yuran pengajian, pelajar mesti mengekalkan PNGK 2.5 sepanjang semester mereka.

Untuk butiran lanjut dan borang permohonan, lihat laman web UCSI. Program diploma di UCSI mempunyai tempoh permohonan yang berbeza sepanjang tahun, jadi pastikan anda memohon tepat pada masanya untuk mendapatkan bantuan kewangan!

6. Skim Dermasiswa Universiti Teknologi Sarawak (UTS)

Jika anda warga Sarawak, kami ada berita baik untuk anda! UTS menawarkan diskaun untuk yuran pengajian jika anda daripada keluarga B40 dan M40! Jika anda termasuk dalam kategori ini, UTS menawarkan diskaun 80% untuk yuran pengajian untuk Program Ijazah. Untuk layak mendapat diskaun tersebut, pelajar perlu mendapat sekurang-kurangnya PNGK 2.0 untuk program Pra-Universiti mereka.

Terdapat juga 100% dermasiswa tersedia untuk program Asasi (Pra-Universiti)! Tarikh akhir pendaftaran untuk dermasiswa ini adalah dalam tempoh 2 minggu dari tarikh Pendaftaran Kursus anda! Untuk maklumat lanjut, lihat laman web UTS!

Beberapa Bantuan Kewangan dan Biasiswa lain yang ditawarkan oleh Institusi Pendidikan di Malaysia termasuk:

Muat turun sumber ini untuk rujukan masa hadapan.